Катастрофира судански самолет с официална делегация, 31 са жертвите
Катастрофира судански самолет с официална делегация, 31 са жертвите / снимка: БГНЕС, архив

При катастрофа на вертолет, превозващ пътници, в южната част на Судан са загинали 31 души, в това число 26 пътници и петима души екипаж, съобщи Ройтерс, като се позова на суданските власти. Според Асошиейтед прес загиналите за 32-а.

Вертолетът се разбил в планините около град Талоди в граничния щат Южен Кардофан. С него пътувала правителствена делегация за участие в празника, отбелязващ края на Рамазана.

Представител на гражданската авиация съобщи, че всички, намирали се в самолета, са загинали. Сред жертвите е суданският министър по религиозните въпроси Гази ас Садик, съобщи официалната информационна агенция СУНА, като се позова на президентството на републиката, предаде Франс прес.

Министърът на културата на Судан Аммед Бибал Осман обяви по суданското радио, че причина за катастрофата са били лошите метеорологични условия.

По-рано говорител на суданската агенция за гражданска авиация съобщи, че при падането на самолета била чута силна експлозия, посочва АФП.

Канцеларията на президента Омар ал Башир разпространи списък на загиналите при катастрофата. Освен Аммед Бибал Осман в него са включени имената на водещ член на управляващата Партия за мир и справедливост, двама генерали и четирима телевизионни журналисти, допълва БТА.

В Судан често стават самолетни катастрофи заради остарялата техника. Националната суданска авиокомпания е в списъка на авиоператорите, на които е забранено да кацат на летища в Европа.