Кастро публикува статия, посветена на отношенията Куба – САЩ
Кастро публикува статия, посветена на отношенията Куба – САЩ / Снимка: БГНЕС

Кубинският лидер Фидел Кастро публикува първата от трите си статии, посветени на отношенията на Куба със САЩ, предаде Франс прес. Поредицата, която излиза в двата вестника на Кубинската комунистическа партия "Гранма" и "Хувентуд ребелде", анализира датиращите от началото на миналия век амбиции на САЩ да завладее Куба.

Днешната първа статия е истински урок по история и е поместена на страница и половина в двата всекидневника. Останалите две ще бъдат публикувани съответно в четвъртък и петък. "Историята на Куба вече 140 години е история на борбата й за запазване на своята идентичност и национална независимост", пише кубинският президент.

"Историята на САЩ е историята на империя, която има нестихващи претенции да придобие Куба и която използва ужасяващи методи, за да държи в подчинение целия свят", допълва Кастро в статията си, озаглавена "Империята и независимият остров".

В първата от трите статии президентът на Куба коментира така наречената промяна "Плат" в първата кубинска конституция, датираща от 1901 г. Тя позволява на САЩ да се намесват в Куба, след като побеждават Испания по време на войната за независимост, приключила с официалното обявяване на Кубинската република през 1902 г. Американската военна база Гуантанамо в Куба, чиято реституция иска Хавана, е именно едно от последствията на тази поправка.

"Но най-лошото на тази поправка бяха лицемерието, измамата, коварството и цинизмът, с които САЩ разработиха план, за да превземат Куба", пише Кастро в статията си. Поправката "Плат" е отменена от американския президент Франклин Рувзелт през 1934 г, припомня Франс прес.

В статията си кубинският президент отбелязва, че тя е предназначена за идните поколения, които трябва да научат важните и решителните събития, свързани с Куба.