Карла Бруни-Саркози създава фонд в подкрепа на културата и образованието
Карла Бруни-Саркози създава фонд в подкрепа на културата и образованието / снимкa: БГНЕС

Съпругата на френския президент Карла Бруни-Саркози обяви в обширно интервю за седмичното приложение на френския икономически вестник "Трибюн", че създава фонд в подкрепа на културата и образованието, предаде ИТАР-ТАСС.

   

"Още Дантон е казал, че след хляба образованието е основна необходимост на народа. Тези думи са актуални и днес", отбелязва в интервюто съпругата на френския президент.

   

Тя подчерта, че обръщайки внимание на въпросите на на образованието и културата, фондът дава принос и в борбата срещу социалното неравенство. Новата организация ще изпълнява освен това и програми за съдействие на инвалиди, социално слаби и затворници.

   

Фондът предвижда и мерки за борба срещу неграмотността, а  Карла Бруни-Саркози изтъкна, че чувства "особено близка" тази задача. Една от първите задачи на новата организация ще бъде събирането на финансови средства за стипендии за подкрепа на хора от социално слабите слоеве, които искат да постъпят в престижни средни и висши учебни заведения, отбелязва ИТАР-ТАСС.