Карла Бруни настоя за освобождаването на Аун Сан Су Чжи
Карла Бруни настоя за освобождаването на Аун Сан Су Чжи / снимка: БГНЕС

Съпругата на френския президент Карла Бруни настоя в открито писмо до правителството на Мианма за освобождаване на лидерката на опозицията Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес, която разполага с копие от писмото.
   
Вече знаем, че има опасност носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи отново да бъде осъдена на затвор, а предвид здравословното й състояние, това е заплаха за живота й", пише първата дама на Франция. Тя казва, че Су Чжи никога не е прибягвала до насилие. Тя просто не е спирала да се бори, с мирни средства, за свобода, добавя г-жа Саркози. Според нея е въпрос на елементарна човечност да се позволи на една болна жена да бъде на свобода, за да се погрижат за здравето й, което несъмнено е застрашено.
   
Аун Сан Су Чжи не е на свобода през 13 от последните 19 години. Срокът на домашния арест, на който е осъдена, изтича на 27 май, но днес тя отново бе изправена пред съда по обвинение, че е позволила на американец да пребивава в дома й и така е нарушила условията на домашния арест.
   
Франция осъди арестуването й и настоя военната хунта да я освободи.
   
Ако бъде осъдена, Су Чжи може да получи между три и пет години затвор и това ще я лиши от възможността да участва в изборите, които хунтата смята да организира догодина.