Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск
Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск / БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че капацитетът на Европейския съюз да приема бежанци е почти изчерпан и призова международната общност да помогне, предаде Франс прес.

"Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Двамата говориха пред журналисти в китайския град Ханчжоу преди началото на срещата на високо равнище на Г-20.

Лидерите на Г-20 в Китай с идеи за световната икономика

Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите да овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА. "Миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение", каза Туск. Китай би могъл да даде принос, като отпуска помощи за развитие, добави той.

Туск заяви, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процеса на напускане, предаде Асошиейтед прес. Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни, продължи Туск.

"Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза той.

Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци

Юнкер заяви, че Брюксел ще продължи да преговаря със Съединените щати по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), тъй като мандатът на Европейската комисия да води тези преговори остава в сила, предаде Франс прес.

"Имайки предвид мандата, даден от страните в ЕС на Комисията, ние ще продължим преговорите със САЩ по това споразумение, което ще има положителни ефекти за икономиката и заетостта", подчерта Юнкер. Френското и германското правителство изразиха възражения срещу споразумението, напомня АФП.

Германия с рекорден ръст в броя на населението заради мигрантите

Решението на Брюксел да задължи компанията Епъл (Apple) да изплати на Ирландия над 13 милиарда долара е основано на факти и не е насочено против Съединените щати, каза Юнкер.

"Това решение е ясно основано на факти. Ние прилагаме правилата, както изискват фактите и и законодателството", подчерта той и напомни, че Епъл се е възползвала от неправомерни данъчни предимства, предоставени й от Дъблин. Би било абсурдно да се избере фискалният терен за атака срещу Съединените щати, добави Юнкер.

Източник: БТА