Калфин и външният министър на Кувейт обсъдиха иракския дълг към България
Калфин и външният министър на Кувейт обсъдиха иракския дълг към България / снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и външният министър и вицепремиер на Кувейт шейх Мохамад ас Сабах обсъдиха вчера въпроси, свързани с иракския дълг към България и политическата ситуация и сигурността в Ирак, съобщи кувейтската агенция КУНА, цитирана от БТА.

По въпроса за иракския дълг към България, възлизащ на близо три милиарда долара, Калфин каза, че тъй като "сумата е е изключително висока, сме готови да предоставим облекчения, за да помогнем на иракското правителство в усилията за възстановяване на Ирак", посочва КУНА.

Калфин даде да се разбере, че намаляването на сумата ще се обвърже с проекти, в които Ирак ще даде право на България да участва. "Може да се намери връзка между двете неща - дълговете и инвестициите", посочи българският външен министър, допълва кувейтската информационна агенция.

Ивайло Калфин изрази задоволство от кувейтските инвестиции в България. Той покани шейх Мохамад да посети България в най-скоро време. Двамата външни министри се срещнаха в Ню Йорк, където участват в 62-рата сесия на Общото събрание на ООН.