Калфин бе на аудиенция при  престолонаследника на Япония
Калфин бе на аудиенция при престолонаследника на Япония / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин бе на аудиенция при престолонаследника на Япония принц Нарухито в двореца Акасака, Токио, съобщи дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Аудиенцията при престолонаследник Нарухито е висока чест за официалните гости на Япония, която не винаги е включвана в програмите на техните посещения.

По време на аудиенцията министър Калфин предаде поздрави на принц Нарухито от българския държавен глава Георги Първанов и потвърди поканата да посети България със съпругата си принцеса Масако в удобно за тях време.

Министър Ивайло Калфин благодари за помощта, която Япония оказва на България в областта на науката, културата и в частност за опазването на културно-историческото наследство. Българският вицепремиер изказа признателност за вниманието, което японското императорско семейство засвидетелства на български културни прояви в Япония.

Неговоо Императорско Височество прояви интерес към идеята за организиране на Дни на България в Япония през 2009 г., посветени на 90 г. от установяването на официални отношения и 50 г. от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Същата година се отбелязват 30 г. от посещението в България на тогавашния престолонаследник и сегашен император на Япония Акихито и съпругата му императрица Мичико.

Принц Нарухито прояви интерес към архитектурните обекти в България, известни сред японската общественост, както и към развитието на японистиката в България.