Кралица Елизабет Втора бе погребана вчера след 10 дни на траур в Обединеното кралство, през които в британските, но и редица други медии имаше несекващ поток от информации за всичко свързано с британската монархия.

Вижте някои от най-необичайните щрихи от погребението:

Имперска корона от цветя

Огромна корона, наподобяваща импозантната имперска корона на Елизабет Втора бе изработена в нейна памет от лондонската цветарка Люси Вейл и поставена пред Бъкингамския дворец в един от последните дни на националния траур. Истинската имперска корона британският монарх носи по най-тържествени поводи и в нея има има 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. Имперската държавна корона е  създадена през 1937 г. за бащата на кралицата – крал Джордж Шести и е по-лека от тогавашната корона, носена още от епохата на кралица Виктория. Въпреки това новата корона пак си остава тежка – 1,06 килограма. Тази импозантна бижутерска конструкция бе поставена върху ковчега на кралицата през всички дни на поклонението пред тленните й останки, по време на държавното погребение в Уестминстърското абатство, по време на траурната процесия из Лондон. Короната бе свалена от ковчега чак по време на ритуала в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор.

Светът притихна: Последно сбогом с кралица Елизабет Втора (ВИДЕО)

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Великобритания се сбогува с най-дълго управлявалия монарх кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

Еспадрили

В памет на Елизабет Втора модата марка Пейот във Франция пусна лимитирана серия от 500 чифта еспадрили с лика на кралицата, които предизвикаха небивал интерес.

Метростанция "Елизабет Втора"

Властите на Париж решиха да прекръстят парижката метростанция "Джордж Пети" на "Елизабет Втора", но това бе временно, докато траеше погребението на кралицата.

Великобритания се сбогува с най-дълго управлявалия монарх кралица Елизабет Втора
БТА

Небесна прожекция

В швейцарския кантон Берн швейцарският творец Жери Хофстетер  прожектира в небето над град  Латербрунен образите на Елизабет Втора и на принц Филип. Творбата бе наречена "Пътуване към звездите".

Мирта, розмарин и рози

По време на погребението на кралицата букетът върху ковчега й не беше традиционно бял, а в ярки цветове, каквито бяха и тоалетите й. Той бе съставен от мирта, розмарин и рози - все растения и цветя, набрани от кралските резиденции.

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Паяче

Малък градински паяк се появи измежду цветята върху ковчега на кралицата по време на държавното погребение в Уестминстърското абатство и се разходи по прощалното писмо, оставено насред букета от крал Чарлз Трети, което не убягна на камерите на телевизиите.
 

Едно черно пони и две коргита

Ема, любимото черно пони на кралицата, и последните  й две коргита Мик и Санди посрещнаха траурната процесия на Елизабет Втора в Уиндзорския замък и трогнаха мнозина с появата си.
 
 

Много перли

На погребението на кралицата принцесата на Уелс Катрин носеше колие от японски перли с диамантена закопчалка отпред, което кралицата е носела редовно през 80-те и 90-те години и което тя дала на заем на принцеса Даяна през 1982. После колието е било отстъпено на Катрин, която го е носила за първи път през 2017 г. по време на 70-ата годишнина от сватбата на Елизабет Втора и принц Филип, а после и за погребението на принц Филип миналата година. Колието бе комбинирано сега с чифт обици, съчетаващи бахрейнски перли с диамантчета. Перлени обици носеше и Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, подарени й от кралицата по повод сватбата й с принц Хари. Колие от перли и перлени обеци носи и самата кралицата на последния си официален портрет, на който позира засмяна и който бе разпространен от кралския дворец в навечерието на погребението й. Освен перлите, за портрета тя позира и с брошка със сини камъни, подарена от баща й Джордж Шести за 18-ия й рожден ден.

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Гривнички

Идентификационните гривничките, раздавани от властите на чакащите на опашката в Лондон за преклонение пред тленните останки на Елизабет Втора, вече започнаха да се търгуват в интернет за по 350 лири. С такава гривничка всеки, който чакаше на дългата опашка часове наред, можеше да я напусне за малко, а после като се върне редът му щеше да се пази.

Една неочаквана слава

Криси Хийри беше последният британски поданик, преклонил се пред ковчега с тленните останки на Елизабет Втора Уестминстър хол. Криси бе заснета от камерите на телевизиите и стана знаменитост, без да иска.

С траурна церемония погребват кралица Елизабет Втора
БТА

Една дама в мъжки доспехи

Единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора - кралската принцеса Анна, се включи във всички траурни прояви. За разлика от другите дами в кралското семейство, които бяха транспортирани с коли, кралската принцеса, въпреки че вече е на 71 години, вървеше в повечето случаи на тези прояви пеша, облечена във военна униформа. Анна не е била никога военнослужещ, но е с униформа, защото има почетно военно звание. Тя е генерал-капитан на кралската морска пехота. Всъщност тази почетна титла е била на принц Хари, на който през 2017 г. я преотстъпил дядо му, принц Филип. Но принц Хари и съпругата му Меган отказаха да изпълняват кралски задължения и неговото звание "наследи" кралската принцеса. А титлата "кралска принцеса" пък получава дъщерята на краля. Така че след време кралска принцеса ще бъде Шарлот, дъщерята на принц Уилям и на принцеса Катрин, припомня в. "Република". 
 

Новоизгряваща звезда

През дните на траур и на поредица от церемонии вниманието бе насочено не само върху Камила, Катрин и Меган, но и върху новата звезда насред кралските дами - Луиз, дъщерята на най-малкия син на кралицата -  Едуард и съпругата му Софи. Младата дама ще празнува 19 години през ноември и според наблюдатели на кралските дела тя е била много близка с кралицата и дори е била любимата внучка на Елизабет Втора. Една счупена палка

Странен ритуал се разигра в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък снощи, малко преди да бъде погребана кралицата там. От ковчега бяха махнати скиптъра, сферата и императорската корона. След което лорд Андрю Паркър, шамбелан в кралския двор, счупи на две нещо наподобяващо на палка, пръчка или жезъл и го постави върху ковчега. Това бе служебната палка на кралския шамбелан - най-висшия служител в кралския двор, с която едно време той е наказвал онези кралски придворни, които са се провинявали. Чрез счупване на палката шамбеланът символично показва, че неговата господарка вече я няма, че той няма на кого да служи повече и че мисията му е изпълнена. Сега крал Чарлз ще си избере нов шамбелан, посочват "Индипендънт" и "Гардиън". 

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Низ от разочарования

Така може да се опишат преживяванията, според медиите, на принц Хари и съпругата му Меган по време на 10-те дни на траур. Поканите им за приема в Бъкингамския дворец, даден за висшите гости на погребението бяха отменени, Хари бе лишен от възможността да носи военна униформа както на траурната процесия из Лондон, така и по време на погребението й. Разрешено му бе да носи униформа по време на поклонението на внуците на кралицата пред тленните й останки, но от униформата липсваше нашивката с отличителните инициали на кралицата. Редица медии написаха и, че колекцията  с бижута на кралицата, наброяваща 300 елемента, вероятно ще отиде при Катрин и нищо няма да остане за Меган. А "Дейли телеграф" коментира, че през 10-те дни на траур Хари и Меган са открили, че имат нова роля, а именно тази на пренебрегнатите.

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Великобритания се сбогува с най-дълго управлявалия монарх кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

Едно любовно обяснение

Докато редица британски медии тези дни отправяха критики срещу Меган Маркъл, италианският комик Леонардо Пиерачони посвети точно вчера любовна песен на Съсекската херцогиня, в която й казваше, че ако тя реши да напусне принц Хари, той ще я чака в Тоскана и ще я нагости с традиционни италиански блюда.

Една мрачна прогноза

Тя бе дело на писателката Хилари Мантел пред  в."Таймс", пред което тя прогнозира, че принц Джордж, синът на принц Уилям и принцеса Катрин, може би никога няма да бъде крал. Причината, според нея, е, че ако монархията не се промени, то ще се стигне до нейното изчезване в скоро време, тъй като младите хора в страната сега имат съвсем друго виждане за нея, не осъзнават нейната същност и гледат на монарсите като на поредните знаменитости.

Великобритания се сбогува с най-дълго управлявалия монарх кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

Една подкова за късмет и против зли уроки

На държавното погребение в Уестмистърското абатство най-малкият присъстващ беше 7-годишната принцеса Шарлот. Облечена цялата в черно, тя носеше и дискретна брошка с формата на подкова, подарена от прабаба й. Момиченцето прикова вниманието с поведението си, сериозното си изражение, послушното си държание, като си позволи да плаче само извън храма.

Присъствието на Шарлот и на 9-годишния й брат Джордж на държавното погребение за Елизабет Втора бе обявено в последния момент. То породи дискусии дали такива малки деца имат място на такова събитие. Но в редица медии се появиха и коментари, че присъствието на двете деца е символизирало приемствеността в кралското семейство. А носената от Шарлот брошка-подкова според някои е талисман за късмет или против мрачни предсказания, като например това на Хилари Мантел.

погребение кралица Елизабет Втора
БГНЕС

Великобритания се сбогува с най-дълго управлявалия монарх кралица Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

БТА