/ Георги Димитров
Образът на елха, украсена с гирлянди и играчки, изплува в съзнанието на всеки, когато се спомене празника на Нова година. Каква е нейната история? Как коледното дърво се превърна в символ на Нова година, обяснява египетското англоезично издание Sasapost.

Какво е коледно дърво?

Коледно дърво е вечнозелено дърво, често бор или елха, което е украсено с гирлянди и играчки в подготовка за коледните празници. Това определение е дадено от Encyclopedia Britanica.

Дърветата могат да бъдат прясно отсечени, саксийни или изкуствени.

И въпреки че те традиционно се свързват с християнството, с течение на времето значението на дървото става по-светско. По целия свят хората, независимо от религията, украсяват елхата преди Нова година. През декември намират дърво, украсяват я вкъщи с гирлянди и играчки, а през януари я изхвърлят или прибират за следващата година.

Нова година замени Йол

Вечнозелените растения са традиционна украса за езическите зимни празници от древни времена.

„Вечнозелените дървета са присъствали на деня на зимното слънцестоене от древни времена. Те означават триумф на живота и светлината над смъртта и тъмнината ”, пише Карол Кюсак, професор по религиозни изследвания в Университета в Сидни, в списание National Geographic.

Encyclopedia Britanica посочва, че древните египтяни, китайци и евреи са използвали вечнозелени растения и венци като символи на вечния живот.

Поклонението пред дърветата било широко разпространено сред езическите европейци и надживяло тяхното покръстване. Според скандинавските традиции къщите са били украсени с вечнозелени растения, за да плашат дявола.

Трудно е да се определи кога и къде езическите традиции са станали традиция за украса на коледни елхи. Знаем само, че елхата има езически корени.

Съществуват различни митове и легенди, които се опитват да обяснят външния вид на дървото. Въпреки че я използват в много региони, коледното дърво най-вероятно произхожда от гъстите вечнозелени гори в Северна Европа.

Латвия и Естония вярват, че те са родното място на първата коледна елха. В Латвия първото коледно дърво е издигнато през 1510 г., докато естонците твърдят, че са я имали още през 1441 г. Но историците поставят под съмнение и двете твърдения. Това обаче не им пречи да претендират за титлата на родното място на коледното дърво.

Кюсак пише в National Geographic, че коледното дърво, каквото го познаваме, се е появило за първи път в района на Елзас през 14 век. Днес регионът е част от Франция, но по това време това е германска територия.

Според историческите данни първото коледно дърво е инсталирано в катедралата в Страсбург през 1539 година. Традицията стана толкова популярна в региона, че във Фрайбург през 1554 г. изрязването на дървета в навечерието на Коледа беше забранено.

Една от коледните легенди казва, че Мартин Лутер, който е инициирал протестантската реформация, е вярвал, че боровите дървета олицетворяват божествената красота, затова той е първият, който украсява дървото със запалени свещи.

Историята потвърждава германския произход на коледното дърво. Смята се, че именно Германия е началото на традицията на коледните елхи във вида, в който го познаваме, още през 16 век. Благочестивите християни поставили украсени дървета в домовете си, а някои дори изграждали дървени коледни пирамиди и ги украсявали с вечнозелени растения и свещи.

Традицията да се украсява коледно дърво идва от Германия

Германците са пренесли традицията на коледните елхи в различни страни.

През 1870-те години кралица Шарлът (германка по рождение), съпруга на английския крал Джордж III, продължава традицията да украсява коледното дърво по случай Нова година.

Принц Алберт от немски произход и съпругата му кралица Виктория разпространяват традицията за коледните елхи сред британците. Двойката прави коледните елхи важна част от тържествата.

През 1848 г. лондонски вестник публикува рисунка, изобразяваща членове на кралското семейство близо до сложно украсена елха, и след това всяко британско семейство чувства за свой дълг да следва примера на монарсите.

Германски заселници донесли коледни елхи в САЩ. В началото благочестивите християни се противопоставяли на дърветата поради езическите им корени. През 1659 г. колонията в Масачузетс дори издава указ, забраняващ празнуването на Коледа. Само посещения на църква разрешени, но украсяването на каквото и да било, особено на дървета, е било забранено.

Едва през 1820-те години празнуването на Коледа става популярно в САЩ. Говори се, че първото коледно дърво е монтирано в страната едва през 30-те години на миналия век.

Появата на изкуствено коледно дърво

Традицията на коледното дърво, която се е разпространила в различни страни, има пагубен ефект върху горите, особено в Германия.

През 1880-те германците започват да произвеждат изкуствени дървета от гъши пера. Скоро те придобиха популярност в други страни, но гъшите пера биват заменени от други материали.

През 30-те години на миналия век е изобретено изкуствено коледно дърво. Производителят е използвал същия механизъм като за направата на четките за тоалетна чиния. Изкуствените дървета придобиха популярност, но по-късно те започнаха да се правят от други материали - алуминий, а след това и пластмаса.

Според Американската асоциация за коледни елхи, около 85% от собствениците на жилища в САЩ ще инсталират изкуствено коледно дърво през 2020 година. Отбелязва се, че през 2019 г. американците са закупили 26,2 милиона естествени коледни елхи.

Днес коледното дърво е по-скоро свързано с началото на новата година. Тя загуби християнската си символика, точно както преди това е загубила езическите си корени. В резултат на това коледното дърво успява да се превърне в символ на Нова година за представители на различни религии.
Агенция "Фокус"