/ iStock/Getty Images
Атинският архиепископ Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Св. Синод на Гръцката църква по повод развитието на епидемията с коронавируса в страната, където вече има близо 200 диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра.

Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се с група гръцки поклонници в Йерусалим. Св. Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като функционират с нов режим само благотворителните учреждения. Ръководството на Гръцката църква обсъжда възможността да се ограничат богослуженията в храмовете до Лазарова събота.

Нови 73 случая на COVID-19 в Гърция за ден

Правителството вече затвори училищата, стадионите, театрите, кината и ресторантите. Не се обсъжда отмяна на неделните богослужения, но вероятно ще бъдат ограничени вечерните и утринните богослужения, както и преждеосвещените литургии за поне две седмици.

Храмовете също няма да бъдат затваряни. Поради великопостния период в храмовете не са планувани сватби и кръщенета, на които се събират много хора.
 
БГНЕС