/ БГНЕС
Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата страна, парализирана от стачки и блокади заради повишаването на цените на горивата с над 100%, предадоха световните агенции.

БГНЕС

Невижданите от 2007 г. протести в страната започнаха вчера. Транспортният сектор обяви стачка в редица области на Еквадор, а училищата останаха затворени. В столицата Кито не се движеха нито автобуси, нито таксита, а студентите се присъединиха към протестиращите.

БГНЕС

На места в Кито се стигна до сблъсъци на демонстранти, блокирали улици и подпалили автомобилни гуми, с полицията. Задържани са 19 души.

БГНЕС

Извънредното положение позволява да се обособят зони за сигурност в страната, да се ограничат или суспендират някои права като свободното движение, да се наложи цензура на медиите.

БГНЕС

То позволява и мобилизирането на армията. Конституцията на Еквадор предвижда мярката да остане в сила 60 дни. Тя може да бъде удължавана с още 30 дни.

БГНЕС

Правителството на Еквадор си навлече гнева на народа, след като премахна субсидиите за бензина и дизела в рамките на споразумение с Международния валутен фонд, което предвижда отпускане на финансова помощ за страната в размер на 4,2 милиарда долара. В замяна Еквадор трябва да приложи програма за икономически реформи в идните три години.

БГНЕС

БТА