Израелската офанзива в Газа увеличи популярността на Хамас
Израелската офанзива в Газа увеличи популярността на Хамас / снимка: БГНЕС

Израелската офанзива в Газа е увеличила популярността на Хамас според анкета. За първи път палестинското ислямистко движение получава лека преднина пред съперниците си от "Фатах", информира АФП.

Ако изборите в Западния бряг и Газа се провеждаха днес, Хамас ще получи 28,6% от гласовете срещу 27,9% за партията на палестинския президент Махмуд Абас, "Фатах". Останалите гласове ще отидат за формации с по-малка важност, показва проучването, осъществено от "Ерусалим Медия" и комюникейшън сентър. За първи път социологическо проучване дава преднина на Хамас, който контролира Газа, пред "Фатах".

Партията на Махмуд Абас получава по-голяма подкрепа в Газа (33,6%) срещу 28% за Хамас. Но в Западния бряг, контролиран от Абас, Хамас изпреварва "Фатах" с 29% срещу 24,5%. Хамас е на първо място и сред движенията, на които палестинците имат доверие с 27,7% пред "Фатах" с 26%. Палестинците имат най-голямо доверие на лидера на Хамас в Газа Исмаил Ханиех с 21,1%, който за първи път изпреварва Махмуд Абас, получил 13,4%. 46,7% от анкетираните заявяват, че Хамас е излязъл победител от конфликта в Газа, при който загинаха 1330 души. 9,8% считат, че победител е Израел, а 37,4% са на мнение, че в конфликта няма победител, допълва БГНЕС.