/ getty images
Израелското правителство реши снощи да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и министерството на здравеопазването, предаде Франс прес.

Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи за трети път въведения на 27 декември миналата година локдаун - третия от началото на пандемията.

След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.

В Израел беше открит калифорнийския щам на коронавируса

Правителството ще се събере отново в сряда, за да проучи ситуацията и да обмисли ново удължаване, се казва в комюникето.

Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.

Погребението на друг равин в същия град снощи доведе до ново нарушаване на локдауна. В процесията се включиха хиляди хора, при положение че е разрешено само 20 души да следват тленните останки на починалите.

Вчера израелският парламент подкрепи увеличаване на глобите за нарушителите на здравните ограничения. Депутатите одобриха на трето четене законопроект, предвиждащ удвояване на глобата за магазини и училища, които нарушават рестрикциите - от 5000 на 10 000 шекела (2500 евро).

В Израел, с население от около 9,3 милиона души, са регистрирани над 646 хиляди случая на коронавирус. Близо 4800 човека са починали, посочва ДПА.

През последното денонощие в страната са били потвърдени повече от 5600 нови заразени. 44 души са починали, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Над 3 милиона жители на Израел вече получиха първа доза ваксина (на Пфайзер/Бионтех) срещу COVID-19, а близо 1,8 милиона - и двете необходими дози. Страната е световен лидер по брой ваксинирани на глава от населението.
БТА