/ БГНЕС
Израел е свалил над своя територия с две ракети "Пейтриът" сирийски изтребител "Сухой" (Су), предадоха агенциите, като се позоваха на съобщение на израелската армия.

"Две ракети "Пейтриът" са били изстреляни по сирийски изтребител "Сухой", навлязъл в израелското въздушно пространство", се казва в разпространено от военните комюнике.

Нетаняху: Израел работи, за да предотврати появата на ядрено оръжие в ръцете на Иран

"Армията е проследила още преди това движението на изтребителя, който е навлязъл 2 км във въздушното пространство на Израел, след което е бил свален с ракети "Пейтриът", допълва армията.

Ройтерс отбелязва, че тези 2 км е възможно да са на окупираните от Израел Голански възвишения.
Това е вторият такъв случай по границата за последните 30 години.

Сирийските държавни медии съобщиха, че правителствените сили са достигнали до границата с окупираните от Израел Голански възвишения, след като са отнели територия от бунтовниците и джихадистите от "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Сирийската телевизия пусна кадри от оградата, служеща за демаркиране на буферната зона на ООН между сирийските и израелските сили на Голанските възвишения. Камерата показа израелски наблюдателен пост, намиращ се на 400 м от нея.

Израел превзема Голанските възвишения през 1967 г. През 1974 г. ООН разполага мироопазващи сили между двете страни.

Това е първият път, в който сирийските правителствени сили заемат позиции по границата, след като през 2011 г. в Сирия избухна бунтът срещу президента Башар Асад, отбелязва Асошиейтед прес. Впоследствие джихадистите от "Ислямска държава" отнеха територии от бунтовниците в граничния регион.
БТА