Консултативна експертна група към израелското правителство е препоръчала властите да започнат да поставят четвърта доза ваксина срещу коронавируса на определени групи от населението, за да го защитят от бързоразпространяващия се вариант Омикрон, предаде Асошиейтед прес.

Израелският премиер Нафтали Бенет приветства решението и каза, че вече е дал указания на здравните власти да подготвят тази стъпка.

Кампанията ще започне с хората на възраст над 60 години и работещите в здравеопазването. Съдейки по досегашните действия на властите обаче, тя може бързо да обхване и други групи.

Ваксинираните в чужбина могат да си поставят бустерна доза у нас


От канцеларията на Бенет казаха, че след като мярката бъде одобрена от съответните органи, кампанията се очаква да стартира в близките дни.

Премиерът призова всички, които подлежат на такава ваксинация, да си я направят. "Това е чудесна новина, която ще ни помогне да преодолеем вълната от Омикрон, която залива света", отбеляза той в изявление, цитирано от ДПА. "Приканвам всеки, който отговаря на критериите, определени от експертната комисия, да иде да се ваксинира. Поемете отговорност за здравето и препитанието на всички ни. Ваксините спасяват човешки живот", заяви Бенет.

Израел беше една от първите държави, ваксинирали жителите си в началото на тази година, а през лятото пръв в света осъществи и кампания за поставяне на подсилваща доза.

Кантарджиев: Който го боли гърлото, киха и кашля, да не се събира с хора за Коледа

Въпреки ранното начало на ваксинацията в сравнение с останалата част от света, в Израел напълно ваксинирани (с три поставени дози или с още неизтекъл шестмесечен период от втората ваксинация) са 59 процента от 9,4-милионното население. По данни на здравното министерство 32 процента от жителите на страната изобщо не са ваксинирани.

През ноември в Израел приключи четвърта епидемична вълна, но наскоро броят на заразените започна отново да расте заради варианта Омикрон. До момента са потвърдени около 200 случая на този вариант, а за още няколкостотин има предположения.
БТА