Разпространението на Омикрон у нас се очаква да е след празниците
„Много важно за Коледа е ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора“, това препоръча по NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев за предстоящите светли празници, като допълни, че за повече безопасност същото важи и за хората, които скоро са се прибрали от чужбина.

Кунчев предупреди: Симптомите на COVID-19 и грипа се припокриват

Епидемично разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон се очаква след празниците, вероятно през януари.

"Възможно е Омикрон сега да влезе, но през януари да се разпространява", допълни той. 

По думите на специалиста, и ваксинираните, и преболедувалите не са достатъчно добре защитени срещу този вариант на коронавируса, тъй като той се разпространява много бързо. Затова се препоръчва бустерна доза от ваксините.

„Ако имаш две от Pfizer, си защитен около 40%. Имаш ли трета доза, си защитен около 75%”, каза още проф. Кантарджиев.

Може да започнем до дни да ваксинираме срещу COVID-19 и деца над 5 години

Днес пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 40 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна.

Никой няма да задължава никого да си ваксинира детето. Лошото е, че има хора, които категорично не искат ваксини. Такива хора имаше и преди пандемията. 5% имаше родители антиваксъри до коронавируса. Никой насила не кара да си ваксинирате децата”, увери професорът.

"Тези неща, които сега ще кажа, трябваше да ги обясняват от екипа на доктор Кацаров, защото те обясняваха, че децата не боледуват, но те не боледуваха, докато не дойде Делта вариантът. А като дойде Делта вариантът и като идва и Омикрон, не само, че боледуват децата, а в Обединеното кралство направиха проучване, че 14% от децата, прекарали коронавирус, имат т.нар. продължителен ковид - 6 месеца няма да има апетит, ще се уморява лесно", посочи още Кантарджиев и допълни, че най-важно е родителите да са ваксинирани. 

Основните разлики между грипа и коронавируса

По повод приликите и разликите между коронавируса и новия грип, който настъпва в страната, специалистът обясни: "Ако грипът и коронавирусът се различаваха много лесно клинически, нямаше да има лабораторна диагностика".

"Основната разлика при тях е, че коронавирусът клинично се развива в рамките на няколко дни, докато грипът - в рамките на няколко часа. Грип и да има - ще е много по-малко от предишните години. Ковид измества грипа", обясни още проф. д-р Тодор Кантарджиев.