Израел готов да освободи 800 палестинци в замяна на Гилад Шалит
Израел готов да освободи 800 палестинци в замяна на Гилад Шалит / netinfo

Израел е готов да пусне 800 палестински затворници срещу освобождаването на пленения в сектора Газа на 25 юни израелски военнослужещ Гилад Шалит. Това пише в. "Йедиот Ахронот", като се позовава на официални източници. Източниците, пожелали анонимност, посочили, че от няколко дни се водят тайни преговори с египетско посредничество.

Вестникът съобщава, че се планира освобождаването на палестинските затворници да стане на три етапа: първите 300 души ще излязат на свобода ден-два след като Шалит бъде предаден на посредници, а другите две групи ще бъдат пуснати до края на годината. Израел обаче категорично отказва да освободи водача на групировката Танзим (военното крило на "Ал Фатах") Маруан Баргути, а също министри и депутати от групировката Хамас.

Колкото до двамата войници, пленени на ливанската граница, перспективите за освобождаването им не са ясни. Израел отказва да пусне Самир Кунтара, участвал преди няколко години в убийството на еврейско семейство, но е готов да освободи 27 ливански затворници.