Избраха Кристалина Георгиева за Комисар и Европеец на годината
Избраха Кристалина Георгиева за Комисар и Европеец на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Избраха Кристалина Георгиева за Комисар и Европеец на годината
35315
Избраха Кристалина Георгиева за Комисар и Европеец на годината
  • Избраха Кристалина Георгиева за Комисар и Европеец на годината

Krисталина Георгиева спечели две награди на авторитетното издание "Юръпиън войс" - Комисар на годината и Европеец на годината. Българката успя да победи свои колеги - комисари и европейски политици, след като това определиха гласовете на читателите на вестника.

Двете награди за българския комисар, отговарящ за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева са били пълна изненада за нея: "При първата награда реакцията ми беше чувство на удовлетворение за колегите ми, особено тези, които работят по трудни места по света. Аз не очаквах втората въобще, моето разбиране беше, че това не е възможно".

За втори път българка печели наградата "Комисар на годината". Преди Георгиева, през 2008 година, титлата отиде при Меглена Кунева. По време на церемонията по награждаването Тим Кинг, главният редактор на списание "Иконъмист", издател на "Юръпиън войс", каза, че въпреки че Георгиева е станала комисар почти случайно, работата й е впечатлила много хора.

Кристалина Георгиева, която е политикът, в когото вярват най-много българи, си обяснява това с усилената работа: "Смятам, че е, защото имам много простичка философия в живота - всичко е работа. Аз и това, което искам да кажа на вашите слушатели, е, че знам един начин да изразя благодарността си и то е повече работа".

Жан-Клод Трише - председател на Европейската централна банка, беше избран за Висш чиновник на годината, Национален политик на годината станаха британският премиер Дейвид Камерън и коалиционният му партньор Ник Клег, за Вдъхновение на годината читателите на "Юръпиън войс" посочиха испанския национален отбор по футбол.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати поздравителен адрес до еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева по повод наградата, съобщиха от пресцентъра на парламента.   

„Новината за Вашия забележителен успех, съобщена в пленарната зала на 1 декември 2010 г., беше посрещната с искрена радост от народните представители”, пише в поздравителното писмо председателят на Народното събрание. Цачева подчертава, че за парламентаристите, а и за всички граждани на България, тази награда е пореден повод за национална гордост и основание за европейско самочувствие.