/ БГНЕС, архив
Южна Корея започна военни учения с цел отработване на сценариите за защита на островите Докдо, разположени край източните брегове на страната. Разиграва се защита, разработена с оглед малко вероятна японска атака, предаде Франс прес.

От края на японското колониално владичество над Корейския полуостров Сеул контролира тези острови в Японско море, известно и като Източно море. Токио има претенции върху островите Докдо, които нарича Такешима. Япония обвинява Южна Корея, че ги е окупирала незаконно, отбелязва Франс прес.

Маневрите се организират в момент, в който американският президент Доналд Тръмп обяви края на съвместните учения с Южна Корея, целящи парирането на заплахи от Северна Корея. Той нарече тези маневри скъпи и "много провокативни".

Реакции след историческата среща между Тръмп и Ким чен-ун

Японска атака е малко вероятна, но Южна Корея организира този тип учения два пъти годишно от 1986 г. Маневрите са доста по-малки по мащаб в сравнение със съвместните американско-южнокорейски учения. В тях участват само шест военни кораба и седем самолета. Военноморска част освен това ще бъде разположена на скалистите острови, обитавани от около 40 души, предимно полицаи.

Япония "твърдо протестира" срещу южнокорейските учения, които нарече "абсолютно неприемливи и напълно достойни за съжаление". Тя настоя за прекратяване на маневрите.

Отношенията между Япония и Южна Корея - и двете страни съюзници на САЩ, демокрации и пазарни икономики - са помрачени от исторически и териториални спорове, отбелязва Франс прес.
БТА