Република Южна Африка изрази съжаление за затварянето на редица граници за нейни граждани и пътници от страната. Властите посочиха, че откриването на новия вариант "Омикрон" на коронавируса благодарение на работата на южноафриканските учени не бива да се "наказва" по този начин, предаде Франс прес.

Съмнения за първи случаи в Германия и Чехия на заразени с африканския щам „Oмикрон”

"Тази най-нова серия от забрани за пътуване всъщност наказва Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови варианти. Блестящата научна работа трябва да се посреща с аплодисменти, а не да се наказва", отбелязват властите в комюнике, разпространено два дни след обявяването на това откритие.

"Отбелязваме също, че нови варианти са установени и в други страни. Никой от тези случаи няма никаква скорошна връзка с южноафриканския регион. Уместно е да посочим, че реакцията спрямо тези страни е коренно различна от тази към случаите от южноафриканския регион", продължава министерството на външните работи.

Ведомството изтъква, че СЗО в момента препоръчва да не се предприемат такива мерки, за да бъде насърчен един "научен подход, основан върху рискове", и че южноафриканското правителство естествено се присъединява към тази позиция.

Проф. Александрова: Новият щам е доста променен от оригиналния вирус (ВИДЕО)

Здравният министър на Южна Африка Джо Фаахла осъди още в петък незабавната реакция на много страни, затворили границите си за южноафриканци, преди още да научат нещо повече за опасността, която носи вариантът "Омикрон".

"Някои ръководители търсят изкупителна жертва, за да решат един световен проблем", коментира Фаахла тази "паническа" реакция.
БТА