Италия оглавява усилията за мораториум върху смъртното наказание
Италия оглавява усилията за мораториум върху смъртното наказание / Снимка: БГНЕС
Европейският съюз даде мандат на Италия да оглави усилията за налагане на мораториум от ООН върху смъртното наказание по целия свят, съобщи 27-членният съюз, цитиран от Ройтерс.

Германия, която заема ротационното председателство на ЕС, каза, че Рим е приканен да изготви призив смъртното наказание да бъде преустановено на следващата среща на Общото събрание на ООН по-късно тази година.

"През изминалата година лобирахме силно за отмяна на смъртното наказание и вярваме, че сега е моментът за нови усилия", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред журналисти след среща в Брюксел.

Данни на световната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" сочат спад в изпълнението на екзекуции по света от 2148 през 2005 г. до 1591 през 2006 г. По-малко са и държавите, които налагат смъртно наказание.

Близо 100 страни забраняват смъртното наказание, докато 69 все още го използват. В шест държави - Ирак, Иран, Китай, Пакистан, САЩ и Судан, се регистрират 90 на сто от смъртните наказания по света, отбелязва Ройтерс.