Италианският премиер спря държавните субсидии за политическите партии
Италианският премиер спря държавните субсидии за политическите партии / снимка: Gulliver/Getty Images

Италианското правителство спря държавните субсидии за политическите партии, предаде ДПА. С това то изпълни отдавнашните искания на обществото, което е все по-разочаровано от управляващия елит, смятан за корумпиран и твърде високо платен.

„През април обещах да премахна държавните субсидии за партиите до края на годината. В сряда го потвърдих. Днес изпълняваме обещанието”, писа премиерът Енрико Лета в Twitter. Премиерът, който ръководи крехко коалиционно правителство, е подложен на натиск да отвърне на нарастващото социално недоволство, отбелязва агенцията.

От понеделник по италианските улици провежда протести движението „Вила”, наречено на земеделския инструмент. Във „Вила” влизат фермери, шофьори на камиони, търговци на дребно и други жертви на икономическата криза. Те искат излизане на Италия от еврозоната и оставката на всички „крадливи” политици, отбелязва БТА.

Кабинетът прие постановление, с което намали с 25% държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г. Държавното финансиране ще бъде намалявано постепенно, до пълното му премахване през 2017 г. Партиите ще трябва да разчитат на освободени от данъци дарения, като частни лица ще могат да даряват максимум 300 000 евро, а фирми - до 200 000 евро, както и на други доброволни дарения.

Премахването на привилегиите за политиците е популярна кауза в засегнатата от кризата Италия. То беше едно от основните обещания в кампанията на движението „Пет звезди” на комика Джузепе Грило, което изненадващо спечели 25% от гласовете на парламентарните избори през февруари. Грило обаче отхвърли решението на правителството, защото то не принуждава партиите да върнат получените досега субсидии. „Пет звезди” вече се отказа от сумите, които има право да получава.