/ iStock/Getty Images
Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че смята да продължи извънредното положение "с около месец", до края на поетапното вдигане на карантинните мерки в страната, предаде Франс прес.

В обръщение по телевизията Санчес отново призова испанците да излизат от изолацията "с най-голяма предпазливост". 

"Вирусът не си е тръгнал и заплахата е реална", настоя той, като посочи, че без режима на изолация новият патоген би могъл да зарази 30 милиона души от 47-милионното население и да убие 300 000.

Петте държави с най-много жертви на коронавируса

Вече удължавано неведнъж, извънредното положение се очакваше да приключи на 24 май. Новото продължаване изглежда ще е последно; изолацията вероятно ще бъде окончателно прекратена в края на юни, каза премиерът.

Обявено на 14 март, извънредното положение даде на правителството възможност да поеме отново в ръце редица лостове на управлението в децентрализираната до голяма степен страна и да ограничи движението на хора в рамките на един от най-строгите карантинни режими в света, посочва агенцията.

Новото удължаване трябва да бъде одобрено от Конгреса на депутатите, където правителството има малцинство, а дясната опозиция отказа миналия път да гласува по подобно предложение.

Броят на починалите за деня от заразата в Испания отново надхвърли 200

Испания - една от страните, най-силно засегнати от пандемията с над 27 000 жертви досега, започна в понеделник поетапно разхлабване на противовирусния режим в половината райони от страната.

Правителството склони от понеделник да предприемат смекчаване и други провинции; така идната седмица ще тръгнат към излизане от карантината към 70 на сто от всички испанци.

Първата фаза от вдигането на ограниченията предвижда по-специално да заработят отново терасите на баровете и ресторантите, да бъдат разрешени семейните събирания, също и приятелските срещи с участие най-много на 10 души.

Поради опасения за рязък скок на броя заразени испанската област Мадрид, голяма част от съседната област Кастилия и Леон, както и Барселона остават в изолация. Правителството все пак реши да отхлаби мерките там, като разреши дребният бизнес да обслужва клиенти без предварително запазен час. Десните местни власти в област Мадрид и кметството разкритикуваха това "политическо" решение, добавя АФП. 
БТА