/ iStock/Getty Images
От 23 ноември Испания ще изисква отрицателни PCR тестове за пътници, пристигащи от рискови страни. Те трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. Това изискване за желаещите да влязат на испанска територия, ще бъде включено към вече съществуващите - QR код, измерване на температурата и визуален контрол.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Той трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория, а ако не е пътникът може да бъде наказан. Съществува и вариант да се подложи на тест за антиген на летището, но ако е положителен, няма да има право да влезе в страната. 

Според испанските власти за рискови страни се считат тези, които в Европа надхвърлят праговете, установени от страните членки на Европейския съюз преди месец, а именно повече от 150 случая на 100 000 жители и степен на положителност над 4%.

Извънредно положение в Испания до месец май

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен , в зависимост от това дали тези прагове са надвишени. Както обясни Ила, PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено. В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои гръцки региони.
БНР