/ БТА
Президентът на САЩ Джо Байдън и испанският премиер Педро Санчес се договориха две военни бази в Южна Испания да бъдат използвани за прием на афганистанци, работили за американското правителство, съобщи испанският кабинет, предаде Ройтерс.

В 25-минутен телефонен разговор снощи Байдън и Санчес са се разбрали базите Марон де ла фронтера, край Севиля и Рота, близо до Кадис да бъдат използвани за бежанци от Афганистан до уреждане на отпътуването им към други държави.

Посланикът на Афганистан: Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте

Санчес написа в Twitter, че е провел съдържателен разговор с президента Джо Байдън, в който двамата са засегнали няколко теми от общ интерес, особено ситуацията в Афганистан и сътрудничеството между двете правителства при евакуацията на граждани от азиатската страна.

Самолет със 110 афганистански бежанци и семействата им пристигна снощи в разпределителен център на ЕС, базиран в Испания във военна база край Мадрид. В групата е имало и 36 души, работили за американската администрация в Афганистан. Тази база се използва за прием на афганистански бежанци, работили за Европейския съюз, и техните семейства, които предстои да бъдат прехвърлени в други държави от общността.
БТА