/ iStock/Getty Images
Иран осъди обявените по-рано санкции на Европейския съюз срещу осем негови високопоставени представители и каза, че като ответна мярка спира всякакъв диалог с ЕС по въпросите на човешките права и сътрудничеството в тази област, предаде Франс прес.

Израел е извършил кибератака срещу иранския ядрен обект

"Редно е да се отхвърлят такива действия от тези, които лъжливо твърдят, че са поборници за човешките права, а от политически съображения не само мълчаха при нарушенията на правата на иранския народ от наложените от САЩ незаконни санкции, а и им съдействаха", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Саид Хатибзаде.

Той добави, че по тази причина "Иран преустановява всякакъв диалог за човешките права с ЕС и всякакво произтичащо от този диалог сътрудничество, по-специално за тероризма, наркотрафика и бежанците".

Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран „терористичен акт“

Откакто САЩ през 2018 г. се оттеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма и възобновиха санкциите си срещу Иран, той непрестанно обвинява европейците, че са пасивни и не изпълняват ангажиментите си, като не му помагат да неутрализира последиците от американските санкции, които предизвикаха тежка рецесия в Иран, отбелязва АФП.

Иран започва да произвежда нови центрофуги

Иранският президент Хасан Рохани неколкократно заплаши Европа, че страната му ще прекрати всякакво сътрудничество в борбата срещу наркотрафика и бежанските потоци.

ООН редовно хвали Иран за приема на бежанци. Страната е дала подслон на няколко милиона афганистанци. Иран се намира на пътя за трафика на произвежданите в Афганистан наркотици и редовно съобщава за масови залавяния на пратки, отбелязва АФП.
БТА