Иран обеща да даде разяснения за подозрителни ядрени дейности в миналото
Иран обеща да даде разяснения за подозрителни ядрени дейности в миналото / netinfo

В опит да избегне нови санкции на ООН, Иран обеща да даде разяснения пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за свои минали подозрителни ядрени дейности, предаде Асошиейтед прес.

Предложението било направено на вчерашната среща между главния ирански преговарящ за ядрената програма на Техеран Али Лариджани и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Асошиейтед прес отбелязва, че макар Иран да не е обещал да замрази ядрените си дейности, както настоява международната общност, предложението е важна отстъпка от страна на Техеран. Според представители на ООН, пожелали анонимност, такава стъпка би могла да помогне на МААЕ да установи дали миналите ядрени дейности на Иран са били изключително за мирни цели.

Това е първият път, когато те правят такова сериозно предложение без предварителни условия, заяви един от представителите на ООН. Той допълни, че Лариджани е предложил "кратки срокове", в които Иран да отговори на въпросите на МААЕ.

Иран отказва да даде разяснения за някои подозрителни дейности, които излязоха на бял свят преди четири години. Те включват следи от обогатен уран в съоръжение, свързано с военните, липсата на документация за минали дейности по обогатяване на уран и наличие на документи за технологията за производството на бойна глава на основата на урана.