/ iStock/Getty Images

Техеран е готов да води преговори по различни аспекти от Съвместния всеобхватен план за действие, ако Вашингтон се върне към споразумението. Това обяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи пред ТАСС.

Според него за Съединените щати е по-добре да се върнат към плана и към преговорите. В такъв случай Иран ще бъде готов за дискусии.

На 5 януари Иран съобщи за окончателния си отказ от задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие във връзка с атомната си програма. Беше заявено, че по-нататъшните действия в тази област няма да бъдат ограничавани. По-късно Тахт-Раванчи обяви, че Техеран не желае да притежава ядрено оръжие.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

Решението за отказ от споразумението бе взето след убийството на генерал Касем Солеймани на 3 януари в Багдад.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че държавите гаранти трябва да напуснат ядрената сделка и да разработят ново споразумение.

Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Техеран е подписана през 2015 г. от Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия. Тогава иранската страна се отказа от по-нататъшно развитие на ядрената си програма в замяна на сваляне на санкциите.

На 8 май 2018 г. Вашингтон обяви, че напуска Съвместния всеобхватен план за действие и възобнови ограничителните мерки спрямо Иран, в които е включена и забрана за търговия с нефт.

Едностранното напускане на САЩ е пренебрегване на международните ангажименти, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

БГНЕС