Иракски министър обеща наказание за заснелите обесването на Хюсеин
Иракски министър обеща наказание за заснелите обесването на Хюсеин / netinfo

Иракският вътрешен министър заяви, че замесените в заснемането на обесването на Саддам Хюсеин с камера на мобилен телефон ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес.

Министърът Джауад ал Болани каза на пресконференция, че случаят с филмирането на обесването е изключително важен. Той добави, че са извършени арести, че разследването продължава и че виновните ще бъдат наказани. Болани не даде подробности за заподозрените, нито уточни какви ще бъдат наказанията, посочва АП.

Депутат от иракския парламент каза, че на 7 декември ще бъдат екзекутирани двама от съобвиняемите на Саддам Хюсеин по делото за избиването на 148 шиити в село Дуджаил през 80-те години, предаде ДПА. По думите на Бахаа ал Араги, приближени на шиитския водач Муктада ал Садр, в неделя ще бъдат обесени Барзан ал Тикрити, природен брат на Саддам и бивш шеф на разузнаването, и бившия съдия Ауад ал Бандер.

Изявлението на шиитския парламентарист противоречи с изказването на Сами ал Аскари - политически съветник на иракския премиер Нури ал Малики, че датите на екзекуциите още не са определени.