Ирак одобри споразумението със САЩ за сигурността
Ирак одобри споразумението със САЩ за сигурността / БГНЕС

Министерският съвет на Ирак, под председателството на премиера Нури ал Малики, одобри постигнатото със САЩ споразумение за сигурността, по което двете страни водиха трудни преговори близо година, съобщи АФП. След обсъждане, продължило два часа и половина, споразумението бе подкрепено от 28 от 38-те министри при необходимо мнозинство от 2/3. Предстои текстът, съставен от 31 члена, да бъде внесен от премиера за ратификация от парламента, където е необходимо обикновено мнозинство.

Споразумението, плод на трудни, почти едногодишни преговори, предвижда пълното изтегляне от Ирак в края на 2011 г. на 150-те хиляди американски войници, разположени в над 400 бази. След две четения в парламента в интервал от два дни и гласуване най-късно след шест дни, текстът ще бъде представен за одобрение от колективното президентство - Президентския съвет. Едва след това премиерът Малики ще сложи подписа си до този на американския президент Джордж Буш.

Белия дом приветства още в петък текста, наричайки го "добро споразумение", удовлетворяващо двете страни. Той предоставя юридическа рамка за присъствието на американските войници, тъй като мандатът на ООН, под който те действаха, изтича на 31 декември. Според ръководителя на иракския преговорен екип Муафак ал Рубаи споразумението предвижда изтегляне на американските части от градовете и селищата в края на юни 2009 г. и пълно изтегляне в края на 2011 г.

Колкото до имунитета, даден на американските войници - точка, по която имаше много спорове - съвместен комитет ще определя дали американски войник, заподозрян в престъпление, е изпълнявал задача или не и дали евентуално може да бъде изправен пред иракски съд.

Ирак ще има правото да претърсва, ако пожелае, американски товари, влизащи и излизащи от страната. Великият аятолах Али Систани, най-висшата шиитска духовна инстанция в Ирак, даде в петък мълчаливо съгласие за приемането на текста.

Радикалният шиитски водач Моктада Садр, черната овца на американците, призова мюсюлманите да протестират срещу споразумението и обяви създаването на нова съпротивителна милиция срещу "окупатора", допълва БГНЕС.

Очаква се парламентът на Ирак да се произнесе окончателно по споразумението за сигурност със САЩ на 24 ноември. Това е съобщил за АФП заместник-председателят на парламента Халед ал Атиа.

В понеделник ще бъде първото четене, два дни по-късно второто и след още четири дни окончателното гласуване, посочил той.

Белият дом оцени като положителен етап одобряването от иракското правителство на споразумението за сигурността, предвиждащо пълното изтегляне на американските части от страната до края на 2011 г. Макар процедурата още да не е приключила, надяваме се и вярваме, че скоро ще имаме споразумение, което ще служи и на народа на Ирак, и на САЩ.

То ще изпрати послание в района и света, че нашите две правителства искат стабилност, сигурност и демокрация в Ирак, заяви говорителят Гордън Джондроу.