Ингушетия обвини севернокавказки бойци за атентата в Москва
Ингушетия обвини севернокавказки бойци за атентата в Москва / Reuters

Ислямистки бунтовници от Северен Кавказ стоят зад атентата на московското летище "Домодедово", заяви лидерът на руската република Ингушетия Юнус-Бек Евкуров, цитиран от Ройтерс.

"Лидерите от подземния свят на Северен Кавказ, като Доку Умаров, са отговорни", каза пред репортери Евкуров, имайки предвид чеченския бунтовнически водач, определящ себе си като емир на т.нар. Кавказки емират.

При самоубийствения атентат на най-голямото московско летище в понеделник загинаха 35 души. Засега никой не е поел отговорност за нападението, посочи Ройтерс.

Според руския в. "Комерсант" следователи подозират, че зад атаката стои въоръжена ислямистка групировка от Северен Кавказ. Главният заподозрян е мъж от Ставрополския край, който или е организирал, или е извършил нападението. Според полицията той бил свързан с терористичната група "Ногай джамаат", отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Властите издирват десетима души във връзка с атаката.

Същевременно президентът на Чечения Рамзан Кадиров се оплака, че международната общност е склонна да обвинява, без да разполага с всички факти.

"Те винаги бързат да кажат на целия свят, че Кавказ е място, където няма ред и хората са готови да убиват когото и да било, все едно всички ние сме убийци и терористи", заяви той, посочи ДПА.

Първоначално подозренията на властите паднаха върху чеченските бунтовници, които през последните години поеха отговорността за редица атентати. Но руският министър-председател Владимир Путин настоя, че засега няма доказателства за чеченска връзка, посочи Асошиейтед прес.