Ингрид Бетанкур бе удостоена с Ордена на Почетния легион
Ингрид Бетанкур бе удостоена с Ордена на Почетния легион / снимкa: БГНЕС

Бившата заложничка на Колумбийските революционни сили ФАРК Ингрид Бетанкур, която бе освободена на 2 юли, получи в Париж Ордена на Почетния легион, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. Тя посвети едно от най-високите отличия във Франция на заложниците, които все още се намират в ръцете на партизаните от ФАРК.

„Това отличие е за всички, които страдат в плен, за тези, които няма да се върнат и за тези, които се надяват, че идва техният ред“, заяви Ингрид Бетанкур, която получи ордена лично от френския президент Никола Саркози.

„Сърцето ми се свива“, когато мисля „за моите нещастни приятели, които още се намират в плен“ и които след операцията на колумбийската армия „вероятно са третирани още по-зле“, каза още Бетанкур. „Необходимо е те да бъдат освободени бързо. Разчитам на вас, г-н президент“, заяви тя.

„Аз съзнавам добре, че не заслужавам това отличие, но то много ме радва. Мисля за тези, които никога няма да бъдат отново тук. Защото са загинали в плен. Мисля за тях, защото те заслужават много повече това отличие. Посвещавам го на тях тук, в Елисейския дворец“, завърши Бетанкур.