Индийски учен потвърди, че страната му строи ядрена подводница
Индийски учен потвърди, че страната му строи ядрена подводница / netinfo

Индия строи ядрена подводница, обяви виден индийски учен през уикенда, с което потвърди отдавнашните слухове за тайния индийски военноморски проект. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на индийската агенция ПТИ.

Бившият председател на индийската Комисия по атомна енергия Падманабха Кришнагопала Йенгар направил изненадващото съобщение в реч в събота, съобщила ПТИ вчера.

Според непотвърдени медийни съобщения Индия се опитва от 70-те години да построи собствена ядрена подводница с кодово име "морския съд със съвременна технология", но срещала трудности да направи подходящ ядрен реактор.

"Индийските учени и технолози могат да направят реактори с лека вода и сме готови да построим такъв реактор за подводницата в град Калпакам, Южна Индия", заявил Йенгар.

Реакторите с лека вода, които използват обикновена вода, за да поддържат ядрените реакции, обикновено се използват в атомните подводници, тъй като са по-безопасни.

Съобщението на Йенгар било направено по време на дебат за индийско-американското ядрено споразумение. Бившият председател на Комисията по ядрена енергия бил против сделката, съгласно която САЩ ще изпратят ядрено гориво и технология на Индия за ядрена енергетика с мирни цели. В замяна Индия ще открие своите граждански АЕЦ за международни инспекции.

Йенгар твърди, че Индия не се нуждае от американска технология за реактори с лека вода, тъй като Индия вече има тези знания.

През 1988 г. Индия нае за три години съветска ядрена подводница клас "Чарли", за да обучава с нея свои моряци, припомня АП.

Цитирайки запазили анонимност източници, през август тази година списание "Индия тудей" съобщи, че индийската ядрена подводница ще бъде готова за изпитание в морето следващата година.

Подводницата, която ще бъде петтонна модифицирана версия на руските подводници клас "Чарли 2", ще бъде въведена на въоръжение в индийските ВМС през 2009 г., добави списанието. То уточни, че подводницата ще може да изстрелва балистични ракети с ядрени глави.

С нарастването на икономическата си мощ Индия се опитва да модернизира въоръжените си сили и в момента строи собствен самолетоносач, отбелязва агенцията.