/ БГНЕС
Индийските лидери се опитаха днес да изградят консенсус в целия политически спектър, за да се справят с напрежението с Китай. Това става в момент, в който индийците настояват за възмездие за неотдавнашния граничен сблъсък, при който загинаха 20 индийски военни, предаде ДПА.

Сраженията в понеделник в долината Галван, част от оспорвания високопланински район Ладах, бяха най-смъртоносните между двете азиатски съседни страни за последните 45 години. Военните от двете държави водиха ръкопашен бой, биха се с прътове и се замерваха с камъни, но нито един изстрел не беше произведен заради споразумение от 1996 г., забраняващо оръжията и експлозивите в региона. Над 40 китайски военни са били убити или ранени, според информации на индийски медии, но самият Китай не публикува броя на жертвите от своя страна, съобщи БТА.

Камъни и тояги с пирони са оръжията за кървавата баня между китайци и индийци

Заради напрежението индийският премиер проведе разговори с опозиционни лидери от 15 политически партии. Повечето от тях изразиха солидарност с правителството. Срещата продължи три часа. След нея в телевизионно обръщение Моди подчерта, че нито един индийски пост не е бил завладян, нито пък противник е влязъл на индийска територия.

"Определено цялата страна е обидена и разгневена от онова, което Китай направи на границата. Но аз ви уверявам, че нашите сили няма да пестят усилия, за да защитят нашата нация", каза Моди.

И Индия, и Китай, заявиха след сблъсъка, че подкрепят разрешаване на конфликта чрез диалог. Продължават разговорите на военно ниво с цел намаляване на напрежението.
Но заради антикитайските протести в Индия и вътрешния натиск над Моди може да се окаже трудно за него да успокои ситуацията без повече конкретни действия.

Властите в Индия вече анулираха договор с китайската фирма за железопътна линия, най-малко 4 китайски фирми, участващи в други индийски проекти могат да изгубят сделките си.

Кървав ръкопашен бой с 3 жертви между бойци от Китай и Индия на 5000 м височина

На две държавни телекомуникационни фирми бе наредено да се откажат от китайско телекомуникационно оборудване в подкрепа на местни материали за модернизиране на мобилните си мрежи от четвърто поколение. Това може да окаже въздействие и в бъдеще върху задействането на мрежата от пето поколение в Индия.

Индийски телевизии пък показаха как индийци изхвърлят през балконите си телевизори китайско производство.

Китай е най-големият търговски партньор на Индия. Двустранната търговия между януари и ноември миналата година възлезе а 84,3 милиарда долара, като това беше спад с 3,7 процента в сравнение с предишната година, когато двустранната търговия възлезе на 95,7 милиарда долара.