Император Акихито видя за пръв път новородения си внук
Император Акихито видя за пръв път новородения си внук / netinfo

Принц Акишино посети двореца на японския император Акихито и императрица Мичико, за да им съобщи лично за раждането на своя син - потенциалния наследник на Трона на хризантемата. За това информира Имперската агенция, управляваща дворцовите дела, предаде ИТАР-ТАСС.

По-късно императорът и съпругата му посетиха частната болница, където бе роден новият принц, и прекараха три часа със своя внук. Императрица Мичико го дари с чифт бели обувчици и цветя.

На излизане двамата бяха посрещнати и поздравени от възторжена тълпа поданици. Запитан как се чувства бебето, Акихито отговори: "Всичко му е наред, благодаря". Междувременно телевизиите всеки ден съобщават, че момчето е здраво и "вика силно, щом огладнее".

В японското императорско семейство - най-старата монархическа династия в света, от 1965 г. насам не бе се раждало момче, припомня агенцията.

Четирийсет и една годишният Акишино вече бе съобщил на императорското семейство радостната вест по телефона още на 6 септември, веднага след раждането на сина му с цезарово сечение.

По това време Акихито и съпругата му, които имат вече три внучки, бяха на официално посещение в Сапоро.

Раждането на момче в императорското семейство стана истинска сензация. Така се решава или поне се отлага за дълго време проблемът за наследяването на престола в Япония, предизвикал бурни дискусии в страната. Имаше дори проекти за преразглеждане на закона за императорското семейство, за да бъде разрешено наследяването на престола по женска линия.

За разлика от населението, консервативно настроените среди в Япония бяха категорично против подобна перспектива, но вече могат да бъдат спокойни. Новороденото момче ще бъде трето поред в линията наследници на Хризантемовия трон след двамата синове на днешния император Акихито - престолонаследника Нарухито и по-малкия му брат принц Акишино, тоест след чичо си и баща си, отбелязва агенцията.