Имиграцията и тероризмът остават първостепенни грижи на европейците
Имиграцията и тероризмът остават първостепенни грижи на европейците / БГНЕС, архив

Европейските граждани се безпокоят най-вече от имиграцията и тероризма, а чак след това се тревожат от състоянието на икономиките на страните си, показва социологическо проучване, цитирано от ДПА.

За пръв път имиграцията изпревари икономиката като първостепенна грижа на европейците през май 2015 г. Сега имиграцията е изтъкната като един от най-големите източници на безпокойство от 48% от 31 946 респонденти, участвали в проучването на Евробарометър.

Преди шест месеца те бяха 58%, така че при сегашното социологическо проучване за пръв път от три години се наблюдава спад в дела на хората, за които имиграцията е най-големият проблем в блока на 28-те.

Проучването на Евробарометър бе направено във всички 28 страни членки на ЕС, в Албания, Македония, Черна Гора, Сърбия и Турция - страни на "фронтовата линия" на бежанската криза.

На второ място, с 39%, се нарежда тероризмът. Хората, според които той е най-голяма грижа, са се увеличили с 14% в сравнение с предходното проучване отпреди шест месеца.

Икономическото положение, състоянието на държавните финанси и безработицата са определени като основна тревога от под 20% от респондентите.

Източник: БТА