Икономическите санкции на ЕС срещу Русия ще влязат в сила незабавно
Икономическите санкции на ЕС срещу Русия ще влязат в сила незабавно / снимка: БГНЕС, архив

Икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в сила незабавно и последствията им ще се усетят далеч. Това заяви министърът на външните работи на Холандия Франс Тимерманс, цитиран от световните агенции, пред националния парламент.

Санкциите трябва да изпратят на Москва ясен сигнал, че тя следва „неправилен път”, каза Тимерманс на съвещание по въпросите, свързани с катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, с който пътуваха близо 200 холандски граждани.

Съветът на ЕС на ниво постоянни представители е съгласувал предварително нови санкции срещу Русия, бе съобщено по-рано днес. Според говорителя на Еврокомисията Джонатан Тод става дума за въвеждане на ограничения в сферата на финансовите услуги, военните доставки и техниката с двойно предназначение, както и ограничения в иновационните технологии за енергийния сектор.

Според дипломатически източник от Брюксел посланиците са приели предложението на ЕК да бъде затворен достъпът на руски държавни банки до финансовите пазари в страните от ЕС.

ЕС ще забрани също така на руските държавни кредитни институции да продават ценни книжа в евро и да емитират акции в полза на европейски акционери. Решението предвижда да бъде ограничен и износът за Русия на оборудване за петролната промишленост и електрониката с двойно предназначение, допълва БТА.