/ iStock/Getty Images
Японските общини имат обичая да изпращат местни деликатеси като риба тон или телешко от породата вагу като подарък за онези граждани, които им правят дарения. Но в период на пандемия най-желаните малки подаръци са хирургическите маски. Ето защо редица японци започнаха да правят дарения, за да получат маски в знак на благодарност, предаде Франс прес.

Дарителите дават до 7000 юана (60 евро), за да получат като подарък текстилни маски, които могат да се перат и които са местно производство, разказва Джунки Урабе, представител на властите на град Аишо в Централна Япония.

"Бях изненадан. Получихме много дарения, откакто започнахме да предлагаме маски на 1 април", казва той. Урабе уточнява, че само миналата седмица е имало 100 дарения с цел получаване на маски, а в по-обикновени времена даренията на седмица са били едва 20.

В рамките на дарителската система в Япония е възможно да се направи целево дарение на общинските власти и тогава дарителят получава отстъпка в местните данъци и подаръци. Системата е била замислена, за да привличат щедри хора.

Началото на тази система за дарения е положено през 2008 г. Първоначално на година даренията са общо 8,1 милиарда йени (70 милиона евро), а през 2018 г. те достигат 512,7 милиарда йени (4,42 милиарда евро), според данни на министерството на вътрешните работи и на съобщенията.

Системата обаче породи съперничество между общините в Япония и това подтикна централното правителство да ограничи стойността на подаръците, давани на дарителите.

Така например в Мурото, в префектура Кочи, в Западна Япония, от миналата година подаръците за дарителите са традиционни памучни маски в индигов цвят. Те са били подарявани срещу дарения от 9500 йени. От началото на епидемията даренията с цел получаване на подобни маски са се увеличили, казва местният представител Шиня Кацута.

В Япония има близо 12 000 случая на зараза и около 290 починали от Covid-19.