/ БТА
Япония и САЩ провеждат съвместни военни учения, в които участва американският самолетоносач "Роналд Рейгън“ на фона на продължаващите севернокорейски ракетни изпитвания, съобщи японското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

За последните 12 дни Пхенян изстреля общо шест балистични ракети. Във вторник две севернокорейски ракети паднаха в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, а в четвъртък над острова премина и ракета със среден обсег.

Днес Пхенян изстреля още една балистична ракета в източна посока, съобщи генералният щаб на Южна Корея. Източници от японското министерство на отбраната казаха, че ракетите вероятно са били две.

"Предвид все по-тежката ситуация около сигурността на Япония, включително многократните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, японските сили за самоотбрана и американските въоръжени сили провеждат съвместни военни учения“, се казва в изявление на военното ведомство в Токио. От съобщението става ясно, че маневрите, в които участва и японски боен кораб, са започнали на първи октомври, но не се посочва кога ще приключат.

Тази седмица САЩ проведоха съвместни военни учения и с Южна Корея. Те станаха повод министерството на отбраната на Северна Корея да заяви, че "следи отблизо развитието на настоящата ситуация, която оценява като много обезпокояваща“.
БТА