Хюман райтс уоч сигнализира за нарушения на човешките права в Либия
Хюман райтс уоч сигнализира за нарушения на човешките права в Либия / netinfo

Либия трябва да оттегли обвиненията срещу 12 души, единият от които датски гражданин, в съдебен процес по обвинение срещу тях, че са се опитали да осъществят мирна политическа демонстрация в Триполи. Това призова "Хюман райтс уоч" на

свързания с нея уебсайт www.hrea.org. Международната правозащитна организация допълва, че други двама либийци са в неизвестност след ареста им преди шест месеца във връзка със същия случай.

Въпреки всичките си обещания за по-добро поведение и подобрените връзки със света, Либия все още вкарва в затвора хора, които изразяват алтернативни политически възгледи, и прави така, че да изчезват други хора", заявява Сара Лий Уитсън, директор на клона за Близкия изток и Северна Африка на "Хюман райтс уоч". По думите й "дванайсет души са заплашени от смъртна присъда, а двама са изчезнали в затвора и съдбата им е неизвестна".

Изчезналите са Абдал Рахман ал Котайуи, студент четвърта година по медицина и предполагаем организатор на демонстрацията, и Джума Буфайед, брат на друг организатор на демонстрацията - Идрис Буфайед.

Либийски агенти от сигурността са арестували на 15 и 16 февруари т. г. организаторите на планираната за 17 февруари първа годишнина от кръвопролитните протести в Бенгази срещу публикациите на карикатури на Мохамед в западния печат. Към тях и останалите 12 души са предявени обвинения в опит за държавен преврат, притежание на оръжие и среща с официален представител на друга държава

"Хюман райтс едюкейшън асосиейтс" цитира на уебсайта си изявление на Сейф ал Ислам, сина на либийския лидер Муамар Кадафи, че въпросните арестувани са терористи и че това щяло да си проличи на започналия срещу тях процес.