/ iStock/Getty Images
Хърватия се надява на добър туристически сезон това лято благодарение на усилията за ваксинация на хотелския персонал и субсидираните тестове за гостите, предаде Ройтерс.

Хърватският премиер: България трябва да получи най-много от допълнителните ваксини

Имунизационна кампания, която започва днес от Дубровник, на брега на Адриатическо море, цели през следващите няколко седмици да бъдат ваксинирани срещу коронавирус около 80 000 туристически работници и предлага на гостите тестове, субсидирани от държавата.

Хотелиерите в курорта Пореч очакват от средата на май сегашните малобройни посетители да бъдат заменени от обичайния туристически поток, след като европейските страни постепенно отменят ограниченията за пътуване, и се подготвят отсега.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

"Инвестираме преди всичко в безопасното пребиваване на нашите гости, от дезинфекция до стъклени прегради на рецепцията, повече персонал за сервиране на храната и дигитализирана регистрация и плащане", казва Ева Де Зан Прусина, мениджър в компания Плава лагуна груп, която управлява хотел Парентиум в Пореч.

Туризмът обикновено съставлява една пета от приходите на Хърватия, но миналата година пандемията ги съкрати наполовина до около 4,8 милиарда евро. С оглед на правителствената кампания хърватската централна банка очаква приходите от туризъм да нараснат тази година до 70 процента от обичайните, а нейния оптимизъм се споделя и от министъра на туризма Николина Бърняц.

Над три милиона души са починали от началото на пандемията по света

"Заделили сме около 20 милиона куни - 2,64 милиона евро за покупка на антигенни тестове, за които туристите ще плащат само символична цена", каза Бърняц, като добави, че гостите ще получават резултатите от тестовете, преди да се върнат у дома.

Плава лагуна, която притежава 20 хотела на три места, вече предлага COVID тестове в три от работещите в момента хотели, но те струват от 17 до 63 евро на човек. "Ние приветстваме решението на министерството да субсидира тестовете", заяви Де Зан Прусина.
БТА