/ Getty Images
Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира на пресконференция в петък ситуацията с недостига на ваксини в някои страни от ЕС и решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксинни дози на компанията Pfizer/BioNTech, съобщава агенция Хина.

Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания AstraZeneca, а е получил само 30 милиона. Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини, каза Андрей Пленкович.

Европейският регулатор обяви всички странични реакции към трите ваксини

Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech възможно най-скоро в дух на солидарност, каза хърватският премиер във връзка с резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък.

Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона - в страни, които не са получили поръчаните количества.

Затова тези 10 милиона дози трябва да разрешат проблема в страните, които не са получили ваксини, каза хърватският премиер. По думите му, целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Pfizer/BioNTech е да компенсира страните, които са поръчали предимно AstraZeneca и по-малко от другите производители.

Разрешиха съхранение на ваксината на Pfizer при температури на стандартни фризери

"Oколо шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини", посочи хърватският премиер и уточни, че Хърватия е получила само 17 % от дозите, поръчани от компанията AstraZeneca.

"Както и да е, този проблем ще бъде решен. Pfizer ще попълни недостига, създаден от AstraZeneca", каза Пленкович и допълни, че България трябва да получи най-много дози.

С ваксините на Pfizer/BioNTech като компенсация, Хърватия се надява да ваксинира 50 процента от своето население до 30 юни, посочва агенция Хина.
БТА