Хосе Мачадо - вторият човек в управлението на Куба
Хосе Мачадо - вторият човек в управлението на Куба / снимка: БГНЕС
Новият втори човек в управлението на Куба ще е Хосе Рамон Мачадо. Заместникът на Раул Кастро, е историческа фигура от "старата гвардия". Участвал е в кубинската съпротива под командването на Фидел Кастро, брат му Раул и Ернесто Че Гевара, предаде Франс прес. Избран от парламента за първи заместник-председател на Държавния съвет, Хосе Рамон Мачадо ще замества според конституцията Раул Кастро, ако новият президент се разболее или почине.

Член на Политбюрото на единствената в страната Кубинска комунистическа партия, Мачадо има репутация на хардлайнер. От 1990 г. насам заема стратегическия пост начело на организационното й управление.

Няма никакво съмнение, че с кариерата си и революционните си убеждения, с опита и подготовката, която има, с управленските качества и човечността си Мачадо отговаря на всички условия, за да изпълнява тази отговорна длъжност, заяви Раул Кастро. Междувременно новоизбраният президентът Раул Кастро назначи за министър на отбраната 72-годишния генерал Хулио Касас Регейро, който досега беше първи заместник-министър на Революционните въоръжени сили. Регейро става и един от заместник-председателите на Държавния съвет.