Холандия ще инкриминира участието в подготовката за терористична дейност
Холандия ще инкриминира участието в подготовката за терористична дейност / netinfo

Холандското правителство планира да инкриминира участието в подготовка за терористична дейност и да го направи наказуемо с присъда до осем години затвор, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на правосъдието.

"Всеки, който участва в терористично обучение и споделя знанието или уменията си, ще се смята за виновен в сериозно наказуемо деяние," заяви министерството.

Законопроектът, внесен в парламента вчера, е насочен и срещу лица, които пътуват в чужбина, за да преминат подготовка с цел извършване на терористични нападения в Холандия.

Този законопроект е част от пакет от мерки, предприети от правителството след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, за да позволи съдебно преследване на потенциални терористи. Мерките включват облекчена процедура за разрешаване подслушването на телефонните разговори на заподозрени терористи, инкриминиране на членството в терористични групи и възможност да се арестуват лица, които не са признати за виновни в конкретно престъпление, при опит да се приближат до потенциални мишени, ако властите сметнат, че има опасност от атентат.

Правителството иска също така съдиите да получат по-големи правомощия да прекратяват проповедническата дейност на радикални ислямски духовници.