Хиляди отбелязаха 1-ви май с манифестации в Австрия и Русия
Хиляди отбелязаха 1-ви май с манифестации в Австрия и Русия / снимка: БГНЕС / Манифестациите в Русия

Близо сто хиляди души участваха днес в традиционната манифестация за 1 май, организирана от Австрийската социалдемократическа партия (АСП) пред кметството в столицата, където ораторите призоваха за по-голямо "данъчно равенство".

Въвеждането на данък върху наследството, което се обсъжда от седмици наред, бе защитено от редица представители на АСП, която е част от управляващата коалицията в Австрия. Целта на този данък е в сегашните времена на икономическа криза богатите да дадат своя принос за преодоляването й, отбелязва АФП. Председателят на АСП Вернер Файман заяви, че ще се противопостави на замразяването на заплатите, за което пък се очаква да  настояват представителите на работодателите при годишните преговори по възнагражденията, провеждащите се по традиция през есента.

Десетки хиляди поддръжници и противници на правителството се събраха в различни части на Русия на митинги по случай Първи май. Тази година празникът на труда в Русия се отбелязва на фона на най-тежката икономическа криза в страната през последното десетилетие, довела до нарастваща безработица.

Няколко хиляди комунисти излязоха на поход в Москва с искане за оставка на правителството. Те пееха песни във възхвала на съветския вожд Йосиф Сталин и скандираха лозунги срещу сегашното управление. Най-големите митинги бяха организирани от партията на министър-председателя Владимир Путин "Единна Русия" и от свързани с правителството профсъюзи. Демонстрантите изразиха притесненията си от икономическото положение, но подкрепиха правителството. Местни медии съобщиха, че полицията в Москва и Санкт Петербург е задържала няколко десетки привърженици на радикални леви организации.