Хиляди молдовци ще емигрират на Острова
Хиляди молдовци ще емигрират на Острова / netinfo

Стотици хиляди имигранти от Молдова - най-бедната страна в Европа - са си осигурили достъп през задната врата за влизане във Великобритания, съобщава британският в. "Дейли мейл".

Повече от 300 000 молдовци са се възползвали от специално споразумение, което им позволява да получат румънски паспорт. И щом Румъния се присъедини към ЕС на 1 януари следващата година, молдовците ще имат абсолютно същите права за свободен достъп във Великобритания както румънските граждани, уточнява вестникът.

Експерти вече изчислиха, че около 600 000 румънци и българи ще наводнят Острова в търсене на работа, а с молдовците това число ще набъбне на близо милион, пише "Дейли мейл". Според изданието това засилва страховете, че Великобритания ще бъде залята от още една огромна вълна от имигранти след влизането в ЕС на 8 други източноевропейски страни през май 2004 година.

Вчера официални данни разкриха, че броят на работещите във Великобритания чужденци е 1,5 милиона, което е 5-процентно увеличение спрямо предходната година. Това увеличение се дължи основно на притока от източноевропейци.

Да напуснат родината си е особено привлекателно за молдовците, които обитават най-бедната страна в Европа. Четирима на всеки пет граждани от 4,5-милионното население на страната живеят под линията на бедността. Голяма част от проститутките във Великобритания са докарани от Молдова.

Британското министерство на вътрешните работи, което обеща внимателно да следи последната имигрантска вълна, е безсилно да спре молдовците, използващи "паспортната пролука", смята "Дейли мейл". Само през последните три седмици най-малко 300 000 са подали молби, като търсенето на формуляри за паспорти е толкова голямо, че се продават и на "черния пазар".

Румънското правителство вчера отговори на безпрецедентното кандидатстване за паспорти чрез създаването на специална комисия. Вестникът посочва, че проблемът е още едно главоболие за министъра на вътрешните работи Джон Рийд, който е натоварен да възвърне общественото доверие в британската имиграционна система на "отворени врати".

Беше обещано да бъдат наложени ограничения на българите и румънците, съответно и на молдовците, като се изискват разрешителни за работа, ако те искат да работят във Великобритания. Вътрешното министерство настоява, че имиграцията ще бъде внимателно контролирана. Министрите обаче не могат да спрат имигрантите да влизат свободно в страната, нито пък да попречат на работниците на частна практика. И двете групи хора спокойно могат да се настанят на "черния пазар", като се има предвид досегашния неуспех на правителството да се пребори с нелегалните работници, заключава "Дейли мейл"./БТА/