Хания: Новият Близък Изток означава унищожение за Ливан
Хания: Новият Близък Изток означава унищожение за Ливан / netinfo

Палестинският министър-председател Исмаил Хания изрази опасение, че "Новият Близък Изток", за който говори държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, ще означава разрушаване на Ливан и смърт за възможно повече палестинци, предаде Франс прес.

"Докато държавният секретар на САЩ е на посещение в региона, ние осъждаме позициите на САЩ, които използват правото на вето и дават зелена светлина на окупаторите да продължат агресията срещу палестинския и ливанския народ", заяви Хания в комюнике, публикувано след седмичното заседание на правителството в Газа. Според него от американска гледна точка създаването на "Нов Близък Изток" започва с разрушаването на Ливан, убийството на възможно най-много палестинци и сломяване на съпротивата.

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви днес в Ерусалим, че е дошло времето за "един нов Близък Изток" и за траен мир в региона. "Израелци, ливанци и палестинци живяха достатъчно дълго в страх, терор и насилие", подчерта Райс пред журналисти след срещата си с израелския премиер Ехуд Олмерт.

Магазините в Рамала, на Западния Бряг, днес останаха затворени в знак на протест срещу посещението на Кондълиза Райс в палестинските територии, предаде Ройтерс. Няколко палестински фракции, сред които Фатах на палестинския президент и управляващото движение Хамас, призоваха търговците да не отварят магазините си.

Десет палестински движения, базирани в Дамаск, сред които Хамас и Ислямски джихад, изразиха днес подкрепата си за ливанското шиитско движение Хизбула, предаде Франс прес. В комюнике десетте организации заявиха, че предоставят на разположение на Хизбула "целия си капацитет в борбата срещу ционистите".