Хамас, Фатах и Ислямски джихад се съюзяват в името на Газа
Хамас, Фатах и Ислямски джихад се съюзяват в името на Газа / снимка: Reuters

Лидерите на палестинските движения Фатах, Хамас и Ислямски джихад на Западния бряг призоваха за единство и обещаха да сложат край на палестинското разделение. Призивът им беше отправен в знак на солидарност с палестинците от ивицата Газа, предаде Франс прес.

"От Рамала ние обявяваме с лидерите на другите движения, че ние ще сложим край на разделението", заяви Джибрил Раджуб, високопоставен представител на Фатах, партията на президента Махмуд Абас.

Това уверение беше отправено пред хиляда демонстранти, които развяваха националното знаме на палестинците, отбелязва БТА.

Лидерът на Хамас на Западния бряг Махмуд ал Рамахи пък подчерта, че всеки, който говори за разделение, днес е престъпник.

В големите градове на Западния бряг и в палестинските квартали на анексирания от Израел Източен Ерусалим тези дни се състояха множество демонстрации, прераснали в сблъсъци с израелските сили за сигурност. Те бяха организирани в знак на протест срещу израелската офанзива в контролираната от Хамас ивица Газа.