Хаити се нуждае от нова метеорологична система за предупреждение
Хаити се нуждае от нова метеорологична система за предупреждение / снимка: Reuters

Хаити има нужда от нова метеорологична система за предупреждение за опасност от урагани след земетресението от 12 януари, което разруши комуникационните мрежи, съобщиха експерти, цитирани от агенция АФП. Учени от 30 страни се събраха вчера на тридневна среща на Бермудите, която има за цел да подобри метеорологичните служби на Хаити, за да се избегнат сериозни последствия от нови бедствия.

В нормално време 80% от хаитяните могат да бъдат предупредени за идващи урагани. След земетресението обаче може да бъдат предупредени едва 20%, защото хората нямат електричество, телевизия и радио, заяви Робърт Мастърс от Световната метеорологична организация. Затова е важно да се намерят нови начини за разпространение на информацията, за да е сигурно, че хората ще бъдат предупредени навреме, посочи той.

Преди месец американски метеоролози предупредиха, че има вероятност, по-висока в сравнение с миналата година, един или повече мощни урагана да ударят Карибите и специално посочиха опасността за Хаити, отбелязва БТА.

Междувременно съдът в Хаити освободи американската мисионерка Чариза Кътлър, която бе в ареста в продължение на няколко седмици заради обвинение в отвличане на хаитянски деца след разрушителното земетресение в страната на 12 януари, предадоха информационните агенции.

Десет американски мисионери баптисти бяха арестувани на 29 януари и обвинени в отвличане и престъпно сдружаване за това, че се опитаха да изведат незаконно 33 деца на възраст от два месеца до 14 години от разрушеното от земетресението Хаити в съседната Доминиканска република. Мисионерите заявиха, че искали само да помогнат на децата, които по думите им са осиротели след земетресението в Хаити на 12 януари. После обаче бе установено, че нито едно от 33-те деца не е било сираче и поне 13 от децата били предадени на мисионерите от родителите им или от близки роднини, които се надявали американците да осигурят на децата по-добър живот.

На 12 януари Хаити беше разтърсено от разрушително земетресение, жертвите надминаха 200 000, милиони останаха без дом.