Гърция иска да затегне границата с Турция заради имигрантите
Гърция иска да затегне границата с Турция заради имигрантите / снимка: БГНЕС, архив

Гърция иска да издигне преграда на сухопътната си границата с Турция - главния път за влизане на нелегалните имигранти в Европа. Това обяви гръцкият министър, отговарящ за имиграцията Христос Папуцис.

„Гръцкото общество изчерпа възможностите си за прием на нелегални имигранти. Гърция изнемогва. Планираме по границите по суша да създадем ограда, която да спре незаконната имиграция”, заяви министърът за агенция Ана. За пръв път Папуцис споменава за този проект, след като гръцко-турската сухопътна граница с дължина 150 км се превърна в главния път за преминаване на хора с нередовни документи в Европейския съюз с близо половината от установените незаконни влизания.

От януари до началото на ноември само в участък от 12,5 км, където река Еврос - Марица - прави чупка на турска територия са регистрирани 32 500 опита, отбелязва БГНЕС. Броят на заловените нелегални имигранти падна с 80% на островите близо до турското крайбрежие, които преди това бяха главния път за прехвърляне на имигранти от каналджиите.

Признавайки, че не може да се справи, Гърция получи от партньорите си покрай границата да бъдат разположени повече от 200 граничари от европейската агенция Фронтекс. Според Фронтекс през ноември тяхното присъствие е довело до спад от 44% на незаконните влизания - от близо 250 на 140 на ден. Папуцис не даде за агенция Ана уточнения какво ще представлява „оградата”. В същото време Върховният комисариат на ООН за бежанците редовно напомня на Гърция задължението й да приема кандидатите за убежище, сред които има и много хора с нередовни документи, главно афганистанци, иракчани и сомалийци.